top of page

Kolagen: Tajemství krásné pleti a silných kloubů

Kolagen je bílkovina, která hraje klíčovou roli ve zdraví naší pleti, vlasů, nehtů a kloubů. Jak stárneme, hladiny kolagenu v našem těle klesají, což může vést k různým estetickým a zdravotním problémům. Naštěstí existují různé formy kolagenu, které můžeme konzumovat a jednou z nich je rybí lyofilizovaný kolagen. V tomto článku si povíme, proč byste měli zvážit konzumaci kolagenu a jaký typ kolagenu si vybrat.


Proč pít kolagen?


1. Zlepšení vzhledu pleti: Kolagen je základní stavební blok naší pleti. Jeho pravidelná konzumace může pomoci zvýšit pružnost a hydrataci pleti, čímž snižuje výskyt vrásek a suché pleti.


2. Posílení vlasů a nehtů: Kolagen podporuje růst a pevnost vlasů a nehtů. Lidé hlásí zlepšení stavu vlasů a nehtů po pravidelném užívání kolagenu.


3. Zdraví kloubů: Kolagen je klíčový pro správnou funkci kloubů a chrupavek. Lidé trpící bolestmi kloubů často hledají úlevu v konzumaci kolagenu.


4. Podpora kostí: Kolagen tvoří součást kostní hmoty a může pomoci zvýšit jejich hustotu. To je důležité zejména pro ty, kteří trpí osteoporózou.


5. Zlepšení trávení: Kolagen obsahuje aminokyselinu zvanou glycin, která může podpořit zdraví trávicího traktu a tím i pomoci upravit tělesnou hmotnost.


Jaký kolagen si vybrat?


1. Rybí kolagen: Rybí kolagen je často považován za jednu z nejlepších možností. Je snadno stravitelný a obsahuje kolagenové typy I a III, které jsou nejvíce spojeny s pletí, vlasy a nehty. Rybí kolagen je také vhodný pro lidi s alergií na drůbeží produkty.


2. Lyofilizovaný kolagen: Tato forma kolagenu je získávána sušením a mletím kolagenových vláken.

  1. Struktura kolagenových molekul: Během procesu lyofilizace jsou kolagenové molekuly zachovány v jejich přirozené struktuře. To znamená, že molekuly zůstávají nedotčené a neporušené. Díky tomu jsou lépe rozpoznatelné a vstřebatelné tělem.

  2. Menší molekulární hmotnost: Lyofilizovaný kolagen může mít menší molekulární hmotnost než jiné formy kolagenu. To znamená, že jsou molekuly kolagenu menší a lépe procházejí střevní stěnou do krevního oběhu. Tím se zvyšuje jeho biodostupnost, což znamená, že tělo ho lépe vstřebává.

  3. Přírodní forma kolagenu: Lyofilizovaný kolagen je často získáván z přírodních zdrojů, jako jsou ryby nebo rostliny. Tato forma kolagenu je tělu obvykle bližší, což zlepšuje jeho vstřebatelnost.

  4. Snadné použití: Lyofilizovaný kolagen je často dostupný ve formě prášku, což usnadňuje jeho konzumaci. Může být snadno přidán do nápojů, jídel nebo smoothie, což zajišťuje rychlou absorpci tím, že se rozpustí ve vodě nebo jiných tekutinách.

  5. Nedostatek zpracování: Lyofilizovaný kolagen často prochází minimálním zpracováním, což znamená, že neobsahuje mnoho přidaných chemických látek nebo aditiv. Toto snížené zpracování může pomoci udržet jeho přirozenou strukturu a vlastnosti.

3. Kolagenové doplňky: Kolagen lze najít ve formě prášku, kapslí nebo tekutiny. Výběr závisí na vašich preferencích a potřebách. Prášek lze snadno přidat do nápojů, polévek nebo smoothie.


4. Kvalita a značka: Vždy si vyberte kvalitní značku, která používá kolagen z prověřených zdrojů. Certifikace a recenze od zákazníků mohou pomoci najít spolehlivý produkt.


Závěr


Kolagen může být skvělým doplňkem pro vaše tělo, pokud se snažíte udržet zdravou pleť, vlasy, nehty, klouby a kosti. Volba kolagenu závisí na vašich preferencích a potřebách.


A poku vás zajímá, jaký kolagen jsem si vybrala já, tak tento: https://giannag.wellu.eu/shop/products/item/60/10911/850785,physio-sport-peptide-complex.html?__country=CZ a jestli na něj chceš 10% slevu, přidej slevový kód NRXH5HXF52


14 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page