top of page

Babiččin štrůdl

Moje babička byla pekařka. Každé Vánoce jsme všichni dostali vánočky, o Velikonocíh zase mazance. Když jsme přijeli k babičce na návštěvu, vždycky jsme dostali něco moc dobrého. Babička nás milovala a měla nás ráda všechny okolo sebe. Když jsme se tam sešli, bylo veselo. Babička už není :-( Už je to dlouho a pořád si na to nemohu nějak zvyknout....


Nedávno dostal Sebík chuť na jablečný štrůdl. Vždycky když ho dělám, hledám babiččin recept na ten její - tažený. Je výborný, těsto je rychlé, dobře se s ním pracuje a po upeční je těsto jemně křupavé...prostě nejlepší. Většinou si ráda vše ulehčím a tak jsem roky kupovala listové těsto, ale tento štrůdl opravdu stojí za to, takže už dělám jen tento. Ale recept mám vyfocený, v dost špatné kvalitě a pak ho vždycky hledám v nepřeberném množství fotek v mobilu, a tak jsem se rozhodla ho sepsat už z toho důvodu, že jsem ho dala na FB a spoustu lidí po mně chce recept a už není v mých silách ho posílat každému zvlášť...


Takže - recept je na 6 šišek štrůdlu, my jsme dva, takže dělám vždy z polovičního množství a udělám z něj dvě velké šišky...


1 kg hladké mouky

3 vejce

1 lžička soli

1 lžíce octa

2 lžíce cukru

1,5 kostky másla

1/2 hrnku vlažné vody


Do mísy dáme 3/4 mouky a zbylé ingredience, vše smícháme a uděláme hladké těsto. Zbylou mouku použijeme na vál na vyválení těsta. Štrůdly naplníme dle chuti ( u nás nastrouhaná jablka, rozinky, skořicový cukr), potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v troubě (u nás elektrická na 180 stupňů cca 45 minut, až začnou chytat zlatavou barvu.


A co dodat? Snad už jen dobrou chuť a napište mi, jak vám chutlali :-)


79 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page