top of page

Švestkový koláč se zakysanou smetanou

Moc nevařím, moc nepeču, nemám kdy a když mám kdy, tak hledám něco, co je rychle hotovo a nemusím u toho trávit spustu času. Nejraději mám, když mi malej u vaření pomáhá, to je pak aspoň sranda.

Tentokráte jsem dostala od sousedky švestky, byly tak dobré a sladké, ani nebyly červivé a popravdě, miluju její švestkové buchty, ale dělat se mi s nimi nechtělo, tak jsem hledala nějaký super rychlý recept na koláč, ale takový, aby nebyl moc suchý. Narazila jsem na FB na video s receptem od Dity P. a už to, že koláč je se zakysanou smetanou mě oslovilo a říkala jsem si, že by mohl být vláčnější, než ty obyčejné koláče. Pustila jsem si video a jupí, je to super rychlý recept, vše smíchat, zamíchat, zašlehat, nalít na plech, nandat švestky, posypat drobenkou (super vychytávka je do drobenky přidat skořicový cukr, opravdu to těm švestkám dodá šmrnc!).


Takže, jdeme na to…..

Na koláč budete potřebovat:

180 g polohrubé mouky

1/2 lžicky prášku do pečiva

200 g zakysané smetany

1 vanilkový cukr

85 g krupicového cukru

5 lžic rozpuštěného másla

dvě vajíčka

vyloupané švestky

Na drobenku budete potřebovat: 50 g másla, 50g práškového cukru, 80 g polohrubé mouky a půl pytlíku skořicového cukru

Smíchejte mouku s kypřícím práškem. Zbytek ingrediencí smíchejte dohromady a přidejte postupně mouku s kypřícím práškem a vše pořádně promíchejte (já jsem použila ruční šlehač). Tekutější těsto nalijte do pekáčku, který je vymazaný máslem a vysypaný hrubou moukou, já jsem si dala do pekáčku pečící papír

Na těsto poklademe půlky švestek, slupkou dolů a posypeme drobenkou a dáme péct do trouby předehřáté na 180 stupňů cca 45 minut.


Tak a je to, po koláči se jen zaprášilo, Sebík si taky dal a několikrát a to je co říct, to už musel být opravdu dobrý Vzala jsem k našim, sousedce na ochutnání, dovezla jsem pár kousků i dědovi. Troška zbyla na snídani a bude po, ale asi ho udělám ještě jednou, dostala jsem zase nějaké švestky, tak bude o snídaně postaráno Tak dobrou chuť!


266 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page